Szimfónia Program

„A zene az kell, mert körülölel és nem veszünk majd el” éneklik a gyermekek a Valahol Európában című musical egyik tételében, "A zene az kell" című dalban. Valahol Borsodban, Arlón is éppen olyan örökérvényű a darab említett éneke, mint a musicalben vándorló gyerekek esetében.

Szimfónia Programunk kulcsfogalmai a közösségépítés és a jellemnevelés a zene és a közös alkotás erejével. Az arlói jelenlétünk egyik meghatározó eleme, hogy a fiatalok körében közösséget építsünk és a szabadidő értékes eltöltésének lehetőségeit bővítsük a településen. 2021 januárjában indítottuk a zenei programunkat a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szimfónia Programjának arlói helyszíneként. A Szimfónia Program célja, hogy a csoportos zenei foglalkozások során a tanulási folyamat élményalapú megközelítésén keresztül egyszerre fejlesszük a gyermekek értelmi, érzelmi és társas készségeit. A szociális zenei program célkitűzései közé tartozik még a gyerekek sikeres iskolai pályafutásának elősegítése, az iskolai lemorzsolódás és a korai iskolaelhagyás mérséklése a zenetanulás eszközeivel. A közös zenélés, a zenélni tudás vágya könnyen elkapja az embert, ám aki dudás akar lenni, annak bizony nagyon kitartónak és szorgalmasnak kell lenni. Ez a jellemfejlesztés kulcseleme a zenetanulásnak, amellett, hogy ezt a sokszor ördöngősen nehéz utat közösségben és játékosan is meg lehet tenni. Célunk hogy a zenetanulás folyamata egy vidám közös út legyen és az együtt zenélés sikerét együtt, mint közösség érjük el a gyermekekkel.

Amikor először muzsikálgattunk a gyerekeknek a program meghirdetéseként egy roppant vidám örömzenélés és közös ritmusgyakorlatos, tapsolós, zenélős játszóház kerekedett. A jelentkezések után négy nagyobb csoportot alakítottunk ki aszerint, hogy ki milyen hangszeren szeretne tanulni. Így lettek a furulyások, dorombosok, gitárosok és dobosok kisebb csoportjai. Minden kisebb csoporttal hetente kétszer találkozunk szerda és csütörtök délután a zeneórákra, de többször megesett már hogy nagy-közös kamarazenéléssé, énekléssé alakult a kiscsoportos foglalkozás. Ezek az alkalmak, amikor közösen zenélni tudunk, mindig a kitartó munka édes gyümölcsei a zenélni tanulóknak és a tanároknak egyaránt. A zenélés örömének átadásán túl célunk, hogy a cigánytánc-csoporttal együttműködve, közösen rendszeres élőzenés táncházakat tudjunk majd szervezni a faluban ahol az értékalapú szórakozás és a cigány és magyar kultúra megismerésének és megélésének helyszíne nyílhat meg Arlón.

Itt olvashat bővebben a Magyar Máltai Szeretetszolgálat országszerte futó Szimfónia Programjáról, amelynek mi is részei vagyunk: http://szimfoniaprogram.hu